Tuesday, August 27, 2013

Oswald the Owl

Kun tänne Hollantiin asti viitsii joku tulla käymään Suomesta, on se aina erittäin jees. Silloin ei muita tuomisia odoteta, kuin ehkä Fazerin sinistä :-)

Eräs vieras toi kuitenkin tullessaan Oswald-pöllön, jota kootessa menikin sitten yksi ilta ja muutama viinilasillinen. Nyt pöllö vahtii meininkiä ikkunalaudalta ja muistuttaa vierailuista.

Oswald & Leo
Co-starring myös Itävallasta tuotu Leonardo-pingviini sekä kyltti, joka kertoo että pitäisi täällä kotona töitäkin välillä tehdä.

Monday, August 26, 2013

Jännitys tiivistyy

Lomailun, reissailun ja vierailujen jäljiltä tänään koitti jälleen paluu arkeen. Arki tässä tapauksessa tarkoitti koko kämpän luuttuamista lattiasta kattoon, jossa menikin yllättäen tunti jos toinenkin.

Iltapäivällä soittelin erinäköisiä virastoja läpi yritykseen liittyen ja ainakin eräs selvinnyt asia on, että tavaran vapaa liikkuminen EU-alueella vaatii jos jonkinnäköistä numeroa ja pumaskaa, ennenkuin se sitten "vapaasti" oikeasti liikkuu :-)

Yliopisto-opinnot alkaa ensi viikolla, ja mitä lähemmäksi maanantai tulee sen hermostuneemmaksi allekirjoittanut tulee. Noh, jos ensimmäisestä "introviikosta" selviää kunnialla, niin ehkä se siitä. Ajatuksena on suorittaa bachelor-opinnot kahdessa vuodessa normaalin kolmen vuoden sijaan. Sitä varten soittelin tänään myös opintoneuvojalle, jolla sattuikin olemaan vapaa aika neljältä iltapäivällä. Hyppäsin pyörän selkään ja kävin jutustelemassa. Juttelu oli erittäin jees, koska sen avulla selvisi kaksi asiaa
  • Opinnot on mahdollista tehdä kahdessa vuodessa, jos vain haen vapaat opinnot hyväksiluetuiksi
  • Siellä on muitakin VANHOJA! Siis myös joku jonka ikä alkaa viitosella! En oo ainoa outo! 

Siellä se yliopisto pellon takana häämöttää.
Ohessa kuvapläjäys jännittäväst pyörämatkasta yliopistolle ja takaisin. Matkaa yliopistolle kertyy 3,4km, jonka google maps ilmoittaa optimisisesti sujuvan 10:ssa minuutissa. Ei ihan vielä. 

Haussa on hippipyörän lisäksi ns. studentibke (vanha 50 euron mummotsygä), siihen asti mennään tällä
Yliopiston lampaat
Jonkun opiskelijakämppä omalla kanaalilla
Virastot linoleum-lattioineen taitaa olla samannäköisiä kaikkialla
Kirjasto & iso rakennus, ei mitään tietoa mitä siellä sisällä on
Pyöräreitti Bunnikiin
Yliopiston lehmät
.. ja takaisin kotiportilla.


Tuesday, August 6, 2013

Verottaja se on täälläkin

Tänään istuskelin 3,5 tuntia kuuntelemassa verottajan neuvontaa aloittaville yrittäjille. Muutama kuukausi sitten marssin kauppakamariin ja rekisteröin oman yrityksen (vähän konsultointia, vähän ehkä tuontia Suomesta) ja nyt sitten pitää tutustua myös tähän vähemmän kivaan puoleen eli hallinnollisiin asioihin.

Suomessa on joskus eräänkin kerran tullut oltua puhelimessa verottajan tai KELAn kanssa selvittelemässä milloin mitäkin sanamuotoa ja kääntöä. Nyt ekstrahaasteena on se, että kaikki on hollanniksi. Mutta en tiedä onko tässä sellainen "ignorance is a bliss" meininki vai mikä, mutta yllättävän hyvin nuo tuntuu selviävän. Lisäksi on kiva huomata, että tällaisille aloittaville osa-aikayrittäjille on myös ihan yllättävän hyvin apua ja neuvontaa tarjolla jopa ilmaiseksi.

Alkuvuodesta oli myös puhetta jonkinlaisesta Suomalaiset yrittäjät Hollannissa -tukiryhmästä, täytyy jossain vaiheessa sen perään huhuilla. Parin (siideri)lasillisen äärellä alkaa varmasti hämärimmätkin kohdat 64-sivuisesta veroilmoituksesta aueta :-)

Monday, August 5, 2013

Takaisin opiskelemaan

Noin kuukauden päästä tästä hetkestä istun jälleen yliopiston penkillä ihmettelemässä uuden lukukauden alkua. Tällä kertaa aloitus on kuitenkin hieman erilainen sillä
  • a) opetus on hollanniksi 
  • b) olen noin 12 vuotta vanhempi kuin keskivertoinen aloittava opiskelija. 
This is going to be interesting :-)

Yliopiston hakuprosessi oli aika suoraviivainen verrattuna suomalaiseen pääsykoejärjestelmään. Täällä tuli todistaa, että on hakukelpoinen yliopistoon eli että peruskoulutus on kunnossa. Tämä hoitui helposti englanninkielisillä todistuskopioilla. Sen jälkeen piti käydä hollanninkielen kokeessa (NT2 Staatsexamen), jonka jälkeen paperit laitettiin paikalliseen KELAan. Koko prosessi hoitui suht kätevästi netin kautta, ja hakemuksen tilaa pystyi myös sieltä seuraamaan. Heinäkuun puolen välin jälkeen tuli tieto, että olen voittanut arvonnassa ja näin olleen siis saanut opiskelupaikan!

Nyt on ensimmäisen jakson kirjat tilattu ja odotellaan, että miltä tuo ensimmäinen tutustumisviikko näyttää. Seuraavat x vuotta sitten toivottavasti kuluvatkin psykologiaa opiskellen ja Utrechtin yliopiston ovenkahvoja kuluttaen :-) Elokuun ohjelmaan kuuluu vielä jonkinverran töitä, lomapyrähdys Barcelonassa sekä henkinen valmistautuminen ja pyöräreitin ulkoaopettelu yliopistolle.